donderdag 27 januari 2011

saturnus: barrière of fundament?

De planeet Saturnus loopt sinds vanochtend achteruit. Retrograde. Pas in juni dit jaar gaat Saturnus weer recht lopen. Zoals ik ook wat betreft Mercurius al vaker heb geschreven, betekent een retrogradegang dat de energie van deze planeet meer naar binnen is gericht. Bij Saturnus geldt dat dus ook. Het gaat nu alleen om verantwoordelijkheid, zekerheid, structuur, overzicht, ernst, soberheid, geweten en grenzen.

Saturnus wordt vanwege deze thema’s dan ook regelmatig door de astrologiekenners als zwaar(moedig) gezien. Toch is Saturnus een planeet waarop je kunt bouwen. Een vormgever zonder poespas. Streng maar rechtvaardig. Het is zoals het is. En zoals Joyce Hoen zo typerend schreef: “In een auto zonder goede remmen van een helling af rijden is levensgevaarlijk”. Soms hebben we die Saturnus-rem hard nodig. Saturnus zet ons met beide benen op de grond en vraagt ons of we wel goed bezig zijn (geweest) en zo niet, tja, dan maakt Saturnus het ons niet zo makkelijk. Meestal door via de buitenwereld barrières op te werpen.

Maar nu loopt Saturnus dus achteruit. En worden we gedwongen bij ons zèlf te rade te gaan of we wel goed bezig zijn. En als we niet het juiste pad volgen of te hard doorbanjeren en over onszelf heen walsen, zal Saturnus in onze binnenwereld een barrière opwerpen. Dan kan het zijn dat je gevoelsmatig vastloopt en even teruggeworpen wordt. Hardhandig met beiden benen op de grond.

Saturnus staat nu in het teken Weegschaal, dus zul je dit misschien vooral op het gebied van relaties ervaren. Niet alleen de liefdesrelaties, maar alle soorten relaties. Goede afwegingen maken. Samenwerking. Kiezen voor jezelf en/of een ander. De juiste balans vinden. Relateren. Oude patronen vallen je op. Verval je in dezelfde fout of onderneem je actie?

Ook geld en materiële zaken spelen een rol bij het teken Weegschaal. Heb je dat onder controle? Leef je te uitbundig of ben je juist gierig? Wat heb je écht nodig? De verantwoordelijkheid ligt bij jou.

Maar Saturnus loopt bij iedereen ook door zijn of haar geboortehoroscoop, dus ook op het gebied van het huis waar Saturnus nu doorheen loopt bij jou, of de planeten waarmee hij eventueel een verbinding maakt, zal deze retrogradegang voelbaar zijn.

Ben je echter op op deze gebieden lekker bezig en in balans met jezelf en de (buiten)wereld, dan is Saturnus heerlijk. Je ervaart in een bepaalde mate harmonie, zekerheid, structuur en je kunt de verantwoordelijkheid aan. Saturnus is echt zo'n kwaaie niet: belonen kan hij ook.

Hoe dan ook, het is tijd om de zaken (weer) op orde te krijgen. Overzicht te krijgen. Jezelf te kennen. Weten wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. En wat je mag. Wees eerlijk naar jezelf. En naar de ander.

Balanced blessings, Marielle

5 opmerkingen:

 1. Ik ben overduidelijk aangeraakt door Saturnus in zijn achteruit. Het is heel treffend, maar dat had jezelf waarschijnlijk ook wel bedacht. Ik niet, want ik weet weinig van astrologie.

  Ik wil gewoon weer plezier krijgen in het schrijven en niet meer die druk hebben dat ik een blog moet vullen. Ik weet nu nog niet waar het me gaat brengen of ik voor mezelf blijf schrijven of toch een manier vind waarin het bloggen me beter bevalt. En ik denk dat dat dan iets collectiefs zou moeten zijn. Ik laat het even rusten en sudderen. En lees voorlopig als ik zin heb gewoon mee.

  Bedankt voor je reactie.

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja, het is 'grappig' om te lezen hoeveel blogs vandaag aansluiten op wat ik hierboven geschreven heb. (goed) dus ook dat jij jouw keuze hebt gemaakt en het voor nu even lekker laat sudderen :)
  jij ook bedankt voor je reactie.
  liefs, marielle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Meteen even gekeken en....inderdaad, het klopt ( bijna) helemaal!
  Leuk, maar toch ook wel een beetje eng hè, om te merken wat onze z.g. vrije wil wel en niet kan beïnvloeden.
  Wel leuk om weer van je te horen!
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oh maar geen enkele planeet bepaalt welke verantwoordelijkheden jij neemt en welke keuzes jij maakt hoor! :) uiteindelijk hebben we de touwtjes altijd zelf in handen. ze kunnen alleen dingen duidelijk maken. xx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hé Marielle ;-)

  Daar ben ik weer eventjes :-) Sorry dat ik zo afwezig was zonet aan de telefoon, had me zelfs al voorgenomen aandachtiger naar je te luisteren! Ik kom vanzelf weer terug op aarde, dat beloof ik je.
  Kun je Saturnus trouwens goed voor
  gebruiken niet waar? :-) Waar die actief is in je leven wordt je áltijd gedwongen om terug te komen in de échte realiteit! Bij mij nu stationair ascendant in Huis 3, communicatie!! ik was deze week behoorlijk teleurgesteld omdat 'een geliefd iemand' zijn telefoon zo lang had uitstaan..best Beperkend, niet waar? We hebben nu dan ook afgesproken meer Structuur aan te brengen in onze communicatie zodat Teleurstellingen meer worden voorkomen.
  Voor de leken: de met hoofdletter geschreven woorden zijn allemaal symbolisch voor Saturnus.
  Trouwens aandachtiger luisteren is ook best Saturnus door Huis 3 :-)

  Duidelijke en heldere introductie heb je geschreven over Saturnus. En leuk dat je ook 'de vruchten' laat zien die Satunus(jezelf) geeft als je je verantwoording hebt genomen en je best hebt gedaan..Ik merk dat momenteel heel erg bij mijzelf in de communicatie, echt verbeterd, echt veranderd en meer ontspannen al geloof jij dat nu misschien niet helemaal... :-) :-) :-)

  Liefs John

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je wilt bijdragen aan mijn weblog :)
Je kunt altijd reageren met Naam/URL (url kun je leeglaten)

Op de hoogte blijven van reacties na jou? klik op 'Aanmelden via e-mail'

Een fijne dag/nacht verder! Marielle