donderdag 23 december 2010

het licht in aantocht

- geplaatst in de nieuwsbrief van de Pagan Federation, midwinter 2010 -

We kennen het ongetwijfeld allemaal: tijden van reflectie, introspectie en bezinning. Vooral in deze maanden. Want wie leeft met en naar de natuur... ik hoef daar verder weinig over uit te leggen denk ik.

Maar de natuur helpt hier ook op een minder zichtbare, maar des te voelbare manier aan mee. Ver weg, in het universum, geven acht planeten invulling aan onze emoties, behoeftes, dromen, en aan hoe situaties verlopen. Eén daarvan is Mercurius. Een planeet waar ik graag over schrijf. En paradoxaal gezien is het ook Mercurius die zorgt dat ik daar graag over schrijf ;-) De planeet heeft in ons dagelijkse leven namelijk alles te maken met onze communicatie, het verkeer en de handel.

Mercurius loopt in ruim een jaar door alle twaalf de tekens (sterrenbeelden) en drie keer per jaar doet hij dat, optisch gezien, ongeveer 23 dagen achteruit lopend. In astrologische woorden loopt Mercurius dan retrograde. Tijdens deze periodes is alles wat met de energie van Mercurius te maken heeft meer naar binnen gericht. En voor mijn trouwe bloglezers ga ik nu in de herhaling, maar ook dát mag tijdens Mercurius retrograde ;-)

Zoals ik dan ook al vaker heb geschreven is het niet de beste tijd om belangrijke beslissingen te nemen. En ook het tekenen van contracten kun je beter uitstellen tot het moment dat Mercurius weer recht loopt. Wanneer je toch contracten moet tekenen of plannen maakt tijdens deze periode, dan gebeurt het regelmatig dat deze later alsnog worden ontbonden of worden herzien. En dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet erg te zijn. Ik vertrouw er op, los van astrologie, dat alles zich aandient op het juiste moment, met de juiste reden.

Maar Mercurius retrograde kan nog meer bewerkstelligen. Zo kun je tijdens deze periode meer last hebben van spraakverwarringen of van onverwachte en emotionele uitbarstingen van mensen om je heen. Of van jezelf. Veel van wat met communicatie, verkeer en handel te maken heeft (zoals de telefoon, internet, vervoer, bestellingen, aankopen en afspraken) loopt vast of vertraging op, komt niet aan, gaat anders dan gepland, moet weer retour of wordt verzet. Haal dan even diep adem en wees je bewust van Mercurius.

Gelukkig heeft deze periode, zoals alles, ook zo haar mooie kanten. Dingen die je al lang vergeten was, kunnen in deze periode weer boven tafel komen. Of er duiken mensen uit het verleden op. Zo ontving ik bijvoorbeeld tot nu toe alleen tijdens deze periodes uitnodigingen voor reünies (of vonden ze dan plaats), lieten oude liefdes of vrienden ineens weer iets van zich horen, vond ik iets terug dat ik al een tijd kwijt was, of voelde ik ineens enorm de behoefte om mijn fotoalbums uit de kast te halen.

Het is een goede tijd om onafgewerkte zaken uit het verleden af te maken of af te ronden. Om los te laten wat niet meer bij je past. Tijd voor reflectie, introspectie en bezinning. Eigenlijk kun je Mercurius retrograde in één zin samenvatten: goed voor het oude, minder goed voor het nieuwe.

Je zult zo’n periode de ene keer intenser ervaren dan de andere keer. Dit heeft alles te maken met waar Mercurius op dat moment in jouw horoscoop staat en door welk teken de planeet loopt. En ook in hoeverre je je er van bewust bent en er rekening mee kunt houden.

Dit jaar liep Mercurius retrograde door de aardetekens. Aarde is een heel solide, ordelijk, sensitief en duurzaam element. Een prettige hulp in tijden van bezinning. En we hebben in 2010 nog één retrogradegang van Mercurius te gaan. Namelijk van 9 december tot en met 31 december. Ook deze keer weer door een aardeteken (Steenbok). Maar deze keer glijdt Mercurius terug naar het teken Boogschutter. Het vuurteken van visie, groei en optimisme.

Met andere woorden: alle kennis die we het afgelopen jaar opgedaan, herzien en verwerkt hebben, kunnen we het einde van dit jaar definitief omzetten in onze eigen heldere en positieve visie. Om deze in 2011 naar buiten te brengen. Als dat geen mooie symboliek is om de intentie van de Yuleviering kracht bij te zetten! Het licht, ons licht is in aantocht!

Happy & bright holiday blessings, Marielle


De Mercurius retrograde periodes in 2011 zijn:
 
· 30 maart t/m 24 april (in Ram - Vuur)
· 3 augustus t/m 27 augustus (in Maagd & Leeuw – Aarde & Vuur)
· 24 november t/m 15 december (in Boogschutter - Vuur)

7 opmerkingen:

 1. Een fijn stukje Marielle en ook heerlijk dat het licht weer terugkomt. Liefs Jannet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Marielle,
  Gister heb ik je blog ontdekt en met veel belangstelling gelezen.
  Ik vind et erg inspirerend, ontdekte ook veel raakvlakken,de astrologie, spiritualiteit, het vinden van je pad in het leven, het genieten van alle mooie kleine dagelijkse dingen etc.
  Veel licht, vreugde en inspiratie
  Tooike

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je ziet zo breed,
  vergeet de simpele dingen,
  echte liefde ga je krijgen,
  door slechts jezelf te zijn.

  Een goed 2011.x

  p.s.Alle angst is slecht en moet overwonnen worden,niet door fabeltjes of sprookjes,maar door moed en verstandelijk denken.x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. je kruimelpad wordt verbreed,ik draag graag mijn kiezelsteen bij,,,,verder niks,mits een goed nieuw jaar en die krijg je,x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. we lijken meer op elkaar dan je denkt...jammer.x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goh, kwam dat er ook nog bij! Het wordt me iets duidelijker allemaal.

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Op die dag was/ben ik jarig..23 december.
  Groetjes en knuffel.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je wilt bijdragen aan mijn weblog :)
Je kunt altijd reageren met Naam/URL (url kun je leeglaten)

Op de hoogte blijven van reacties na jou? klik op 'Aanmelden via e-mail'

Een fijne dag/nacht verder! Marielle