donderdag 28 oktober 2010

pompoensoep

Dit recept had ik op een forum geplaatst en al enkele keren uitgeschreven voor familie en vrienden, maar bedacht me dat ik het natuurlijk ook net zo goed op mijn kruimelpad kon zetten. Dus bij deze. Omdat het zo'n lekkere én simpele versie is ;-)

Wat heb je nodig: 
 • 1 a 2 (kleine) pompoenen (1 pompoen is genoeg voor 4 personen)
 • rode linzen (2 a 3 handen vol)
 • pompoenpitten (1 a 2 handen vol) (je kunt beter niet de pitten van deze pompoen gebruiken)
 • 2 uien
 • 4 tenen knoflook (of naar eigen smaak de hoeveelheid bepalen)
 • 1 of 2 groentebouillonblokjes
 • korianderpoeder (ketoembar)
 • kruidnagelpoeder
 • peper & zout
 • olijfolie
 • en een staafmixer
Hoe bereid je de soep:

- Snij de pompoen(en) doormidden en lepel de pitten en 'draderige zachte prut' uit. Snij vervolgens de pompoen in meer kleinere stukken. Je hoeft 'm niet te schillen! Snij wel de vieze plekjes weg als deze er zijn.
- Fruit in de soeppan de gesneden uien (in een klein beetje olijfolie) en bestrooi deze alvast met wat koriander- en kruidnagelpoeder
- Gooi ook de doormidden gesneden tenen knoflook erbij (hoef je niet helemaal klein te snijden, komt later, met de staafmixer)
- Doe water in de pan en gooi daarin de rode linzen en de stukken pompoen (met schil!) (pompoen mag nog net iets boven het water uitkomen)
- Laat dit zo'n 20 à 30 minuten zacht pruttelen
- Rooster intussen de pompoenpitten in een koekenpan (nog niet in de soeppan doen)
- Na 20 à 30 minuten zet je de staafmixer in de pan.. het duurt even, maar na een tijdje trekt alles naar de staafmixer en heb je ineens een 'gladde' soep
- Gooi nu ook de geroosterde pompoenpitten erbij en ga nog even door met de staafmixer
- Voeg er nu nog water, een groentebouillonblokje (of 1,5 à 2 voor een heel grote pan soep), korianderpoeder, kruidnagelpoeder en peper & zout naar eigen smaak aan toe (kijk uit met water, de soep is snel in "één keer" te dun)
- En tadaaaa.. je soep is klaar!

De hoeveelheid water hangt natuurlijk af van de hoeveelheid soep die je wilt maken en hoe dik. Wil je echt een heel grote pan maken, kies dan voor 2 (of 1,5) pompoenen en 2 (of 1,5) bouillonblokjes. Maar in principe heb je voor 4 personen aan 1 pompoen en 1 bouillonblokje (ruim) voldoende.

Ook kun je natuurlijk ná het mixen nog wat uien en knoflook toevoegen, maar ik vind het wel lekker als je alles met de staafmixer hebt bewerkt. Je krijgt dan een egale, een beetje korrelige structuur.

Ook zonder de pompoenpitten is het nog steeds een heerlijke soep trouwens. Dit meld ik, omdat pompoenpitten niet altijd even makkelijk verkrijgbaar zijn. In supermarkten vind je ze vaak bij de reform-afdeling of bij de 'speciale buitenlandse artikelen'-afdeling (geen idee of daar een naam voor is) ;-)

Tasteful blessings, MariellePS: mijn weblog is nu ook te bereiken via www.magischecirkel.nl en dat vind ik enorm leuk, aangezien "De Magische Cirkel" de naam wordt van mijn nog niet-bestaande eigen praktijk. Ooit ;-) Later meer over de meervoudige betekenis en symboliek achter deze naam.

11 opmerkingen:

 1. mmmmmm, lekker!!
  ik heb net een 9ltr soeppan gekocht:))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wow.. 9 liter! :))
  koop dan maar 3 pompoenen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh... kopen schrijf ik. maar met jouw tuin heb je ze misschien wel zelf? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zoals Ischa Meijer een schreef: "Soep op het vuur is als een goede vriend in huis extra lekkere soep is als nieuwe familie". Wat zal een pompoensoep dan wel niet zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je bent breed georienteerd en ook ruimdenkend!Enige vorm van tonende arrogantie mag u niet vreemd zijn,want je bent goed,te goed!Je geeft je recepten zomaar weg...je bent gul,doch fantastisch..kortom,je bent te goed!Wil me nu al laten inschrijven voor je'praktijk',wat het moge zijn.blessx.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Soup is good food! Dat is een gevleugelde uitspraak bij mij en mijn dochters. Ik denk dat jou soepje ook wel in die categorie valt. Ik heb zelf laatst geëxperimenteerd met pompoen en gele courgette en dat is ook heel smakelijk geworden. Vandaag staat er een sotosoepje op het menu, dat geeft toch net iets meer vulling voor mensen met erge honger, die ik vandaag verwacht, op verschillende tijdstippen. Missien morgen of zondag nog een pompoensoepje, de pompoen knipoogt al naar me. Even kijken of het in het drukke schema van dit weekend past. Marielle ik wens je een mooi Samhain. Heb je ook nog plannen dit weekend?

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goh mijn type kwaliteit boet in onder de drukte, het is natuurlijk misschien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor mij geen pompoensoep maar ik kan je wel helpen aan pompoenpitten, die worden in elk filiaal van De Tuinen verkocht.
  Laatst was trouwens bij 'the truth about food' een experiment en daaruit blijkt dat soep het langst de maag vult.
  groetjes Jannet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow, hm het klinkt wel lekker. Wie weet ga ik nog een keer die soep maken. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marielle, ik kom je gewoon even groeten..
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een lekker recept, ga hem bewaren want er komen al veel pompoentjes aan.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je wilt bijdragen aan mijn weblog :)
Je kunt altijd reageren met Naam/URL (url kun je leeglaten)

Op de hoogte blijven van reacties na jou? klik op 'Aanmelden via e-mail'

Een fijne dag/nacht verder! Marielle