Wat heb je nodig:
- 1 a 2 (kleine) pompoenen (1 pompoen is genoeg voor 4 personen)
- rode linzen (2 a 3 handen vol)
- pompoenpitten (1 a 2 handen vol) (je kunt beter niet de pitten van deze pompoen gebruiken)
- 2 uien
- 4 tenen knoflook (of naar eigen smaak de hoeveelheid bepalen)
- 1 of 2 groentebouillonblokjes
- korianderpoeder (ketoembar)
- kruidnagelpoeder
- peper & zout
- olijfolie
- en een staafmixer
- Snij de pompoen(en) doormidden en lepel de pitten en 'draderige zachte prut' uit. Snij vervolgens de pompoen in meer kleinere stukken. Je hoeft 'm niet te schillen! Snij wel de vieze plekjes weg als deze er zijn.
- Fruit in de soeppan de gesneden uien (in een klein beetje olijfolie) en bestrooi deze alvast met wat koriander- en kruidnagelpoeder
- Gooi ook de doormidden gesneden tenen knoflook erbij (hoef je niet helemaal klein te snijden, komt later, met de staafmixer)
- Doe water in de pan en gooi daarin de rode linzen en de stukken pompoen (met schil!) (pompoen mag nog net iets boven het water uitkomen)
- Laat dit zo'n 20 à 30 minuten zacht pruttelen
- Rooster intussen de pompoenpitten in een koekenpan (nog niet in de soeppan doen)
- Na 20 à 30 minuten zet je de staafmixer in de pan.. het duurt even, maar na een tijdje trekt alles naar de staafmixer en heb je ineens een 'gladde' soep
- Gooi nu ook de geroosterde pompoenpitten erbij en ga nog even door met de staafmixer
- Voeg er nu nog water, een groentebouillonblokje (of 1,5 à 2 voor een heel grote pan soep), korianderpoeder, kruidnagelpoeder en peper & zout naar eigen smaak aan toe (kijk uit met water, de soep is snel in "één keer" te dun)
- En tadaaaa.. je soep is klaar!
De hoeveelheid water hangt natuurlijk af van de hoeveelheid soep die je wilt maken en hoe dik. Wil je echt een heel grote pan maken, kies dan voor 2 (of 1,5) pompoenen en 2 (of 1,5) bouillonblokjes. Maar in principe heb je voor 4 personen aan 1 pompoen en 1 bouillonblokje (ruim) voldoende.
Ook kun je natuurlijk ná het mixen nog wat uien en knoflook toevoegen, maar ik vind het wel lekker als je alles met de staafmixer hebt bewerkt. Je krijgt dan een egale, een beetje korrelige structuur.
Ook zonder de pompoenpitten is het nog steeds een heerlijke soep trouwens. Dit meld ik, omdat pompoenpitten niet altijd even makkelijk verkrijgbaar zijn. In supermarkten vind je ze vaak bij de reform-afdeling of bij de 'speciale buitenlandse artikelen'-afdeling (geen idee of daar een naam voor is) ;-)
Tasteful blessings, Marielle
PS: mijn weblog is nu ook te bereiken via www.magischecirkel.nl en dat vind ik enorm leuk, aangezien "De Magische Cirkel" de naam wordt van mijn nog niet-bestaande eigen praktijk. Ooit ;-) Later meer over de meervoudige betekenis en symboliek achter deze naam.